Reis door creatief plastic recycling!

Gelukkig is recycling over de wereld verspreid. In ons nieuw artikel hebben we enkele originele, creatieve recyclingprojecten verzameld.

Want vaak is noodzaak de moeder van vindingrijkheid…én verbeelding!

Londen – Groot-Brittannië

In Londen kun je eten en drinken betalen met recyclebaar plastic afval. Dat is het simpele maar krachtige idee van het Rubbish Café in Covent Garden, Londen, waar plastic afval kan worden gebruikt als wisselmunt om eten en drinken te betalen #LetsLiveClean  

Milaan – Italië

We moeten de kracht van design omhelzen en mogelijke effecten ervan erkennen. De Ro Plastic-prijs  wil de designgemeenschap bij elkaar brengen om een belangrijke uitdaging aan te gaan: plastic afval te gebruiken (voordat het een vervuilend materiaal wordt) en het hergebruik en de recycling van plastic te bevorderen’. Ro Plastic is een prijs voor ontwerpers, artiesten, architecten, met als doel het publiek bewust te maken van het belang van het recyclen van kunststoffen. Het laat ons ook zien dat plastic echt waardevol kan zijn als het op een correcte manier wordt gebruikt en verwijderd.

Uruguay

Het doel van het  Plasticoin-project is het bevorderen van plastic recycling in dit Zuid-Amerikaanse land. De projectdeelnemers kunnen zich online inschrijven en vervolgens hun afval inleveren bij een van de drie aangewezen inzamelpunten. Dit afval wordt gewogen en burgers krijgen daarvoor virtueel geld op hun eigen smartphones. Hierdoor krijgen ze korting op aankopen in deelnemende restaurants en winkels.

Noorwegen

Wist je dat Noorwegen het land is dat het hoogste aantal plastic flessen wereldwijd recycleert? Via een organisatie genaamd Infinitum heeft dit Scandinavische land een van de meest efficiënte en milieuvriendelijke systemen ingevoerd waarbij 97% van alle plastic flessen uit eigen productie wordt gerecycleerd. Hoe werkt het? Het gaat over een kredietsysteem: elke keer dat je een plastic fles koopt, betaal je een extra bedragje van ongeveer 12-27 eurocent. Na gebruik kun je het flesje terugbrengen naar de winkel waar je dat had gekocht. Anders kun je het flesje in een flessenautomaat invoeren. Deze automaten geven je je geld of een waardebon terug.

Zwitserland

Oceaanplastic recycleren en het publiek bewuster maken: dat is mogelijk dankzij “Time For Oceans”, de horlogelijn van het Zwitserse merk TRIWA  met horloges die gemaakt zijn van gerecycled oceaanplastic. “Met onze horloges willen we het horloge als symbool van verandering gebruiken”.

Kenia – Afrika

Uit stortplaatsen naar daken in Kenia. Lichter dan klei, sterker en gemaakt van plastic afval – dat zijn de dakpannen van Eco blocks and tiles, de Keniaanse start-up die opgericht werd door twee milieuwetenschappers – dankzij een idee van wetenschapper Hope Mwanake uit Nairobi. Sinds de oprichting heeft het bedrijf meer dan 50.000 dakpannen verkocht en ongeveer 50 ton plastic afval gerecycleerd!

Liechtenstein

In het vierde kleinste land van Europa worden plastic flessen (PET) omgezet in postzegels! Op 7 september werd een zelfklevende en rondvormige postzegel uitgegeven – geborduurd met een draad uit gerecycleerde PET. Voor het uitgeven van 40.000 exemplaren werden 7100 plastic flessen gebruikt!

Kameroen – Afrika

In Kameroen worden plastic flessen ecologische boten voor vissers! De zogenaamde “EcoBoats” zijn kleine, lichte en goedkope riviervaartuigen uit plastic flessen. Dat is de idee van Ismael Essome Ebone, een Kameroense ingenieur die tegenwoordig met zijn vereniging zonder winstoogmerk Madiba&Nature werk biedt aan tientallen mensen. Deze werknemers houden zich bezig met het terugwinnen en het sorteren van plastic afval. Bovendien heeft dit project tot doel de bewustmaking van de burgers van de recycling en het hergebruik van afval – én de bevordering van lokaal ecotoerisme.

Canada

In Saint Mary Bay, Nova Scotia (Canada) werd een huis gebouwd met gerecycleerd plastic – meer specifiek met panelen die zijn teruggewonnen uit meer dan 600.000 PET-flessen! Het is een zeer efficiënt geprefabriceerd gebouw dat zelfs windsnelheden van meer dan 500 km/u kan weerstaan; deze polyethyleenschuimplaten hebben ook opmerkelijke thermische isolatie-eigenschappen en beschermende eigenschappen tegen vocht en schimmel. Ze zijn ook zeer duurzaam en modulair. Op deze manier kan de bouw van eenvoudigere gebouwen in weken of zelfs dagen worden voltooid.

Kenia – Afrika

Flipflopi  is de eerste zeilboot ter wereld die volledig is gemaakt van plastic afval en slippers die zijn verzameld op stranden en steden aan de Keniaanse kust. Het doel van het project is om mensen bewust te maken van het belang van recycling als fundamenteel onderdeel van een duurzame circulaire economie en om lokale en mondiale gemeenschappen erbij te betrekken. Het zeilschip Flipflopi vaart zo’n 80 kilometer per dag! Het is een eenvoudige maar zeer belangrijke boodschap die de hele wereld kan bereiken én een symbool zal worden tegen de vervuiling van de zee.

En jij? Ken je andere creatieve recyclingprojecten? Vertel ons erover!