5 plastic recycling projecten voor de zomer!

De zomer is altijd het vakantieseizoen bij uitstek geweest. Het perfecte moment om af te haken – weg van het werk en de stress van het dagelijkse leven. Maar helaas is het ook de periode waarin we minder respect tonen voor het milieu. Vaak worden vakantiebestemmingen stortplaatsen in de open lucht vanwege respectloze en gewetenloze mensen. Vooral stranden en zeeën, waar plastic afval (helaas!) gemakkelijker wordt achtergelaten.

Sinds het begin van ons Are you R-project blijven we aandringen op opleiding en bewustmaking, want we geloven sterk in het belang van het overbrengen van correcte informatie en het tonen van de werkelijke resultaten van plastic recycling, zolang het niet respectloos en zonder onderscheid wordt achtergelaten, maar in plaats daarvan correct weggegooid.

Dit artikel gaat over sommige van de nieuwste recycling projecten die direct hebben te maken met de terugwinning van plastic afval in de naam van het warmste seizoen van het jaar!

Strandmeubilair wordt green – in de naam van recycling

Het heet The Elements en is een project van The New Raw – een Nederlands bedrijf dat plastic afval uit de zee haalt om buitenmeubels te maken.

Het is een technologie die gebruikmaakt van 3D-printen om plastic afval om te zetten in functionele en esthetische oplossingen die perfect kunnen worden gebruikt op het strand. Onder deze meubelstukken – allemaal strikt verkrijgbaar in natuurlijke kleuren die doen denken aan het zeelandschap, met een ergonomische vorm en een prachtig design – vallen ligbedden, badhokjes en zelfs strandpaden om gemakkelijk de zee te kunnen bereiken.

Kleren om mensen bewuster te maken van Fishing for Litter

Tonnen kunststoffen – die oceanen vervuilen – kunnen worden gebruikt om hightech materialen te verkrijgen om strandkleding te maken.

Dat is gewoon wat Ogyre doet – een start-up dat zwemkleding maakt met gerecycleerd garen uit oceaanplastic afval.

Het beste is dat elk kledingstuk aan het einde van zijn levensduur opnieuw kan worden gerecycleerd, waardoor een opwaartse circulaire spiraal ontstaat. Er werd namelijk 300 kg plastic afval tussen Cesenatico en Porto Garibaldi (Italië) in één maand ingezameld. Bovendien zullen er tegen het einde van het jaar nog meer havens en vissersvaartuigen bij betrokken zijn. Het doel is om van Fishing for litter – dwz het terugwinnen en recycleren van zwerfvuil op zee in de naam van de circulaire economie – een gevestigde werkelijkheid te maken. Binnen het bereik van iedereen, burgers en consumenten, ‘uit de zee voor de zee’.

Afval op strand wordt kunst met #plasticfishing

We hebben de hulp van iedereen nodig om de zee te redden. Ons Are you R-team zegt dat altijd. Daarom is elk initiatief voor afvalinzameling belangrijk – vooral in de zomer. Dat is precies het doel van Plastic Fishing: stranden op te ruimen en creativiteit de vrije loop te laten. Het is al erg populair op sociale media over de hele wereld!

Hoe het werkt:

  • Verzamel plastic afval dat je helaas op het strand of in de zee vindt vanwege toeristen die geen respect tonen voor het milieu.
  • Breng alle plastic avfal stukjes samen om een vis te vormen
  • Trek een foto van je ‘gerecycleerd kunstwerk’ en plaats je post op Instagram met de hashtag #plasticfishing (die al werd gebruikt voor duizenden posts!).
  • Verzamel en gooi je afval weg volgens de regels van de gescheiden inzameling. Volg alle relevante instructies op van de betrokken gemeente.

Het is niet alleen een initiatief waarmee een enorme hoeveelheid plastic afval uit de zee kan worden gehaald, maar ook wel een leuk spelletje voor alle kinderen die zo kunnen leren hoe belangrijk het is om het milieu te respecteren door middel van kleine, maar waardevolle dagelijkse bijdragen.

Duurzame en inclusieve zwemkleding

Niet alleen milieuvriendelijk, maar ook ‘inclusief’ – dat is de kleding die werd ontworpen en gemaakt door, Laura Brioschi, body positive icoon en woordvoerster. Alle stukken van haar collectie zijn gemaakt van Econyl, een geweven stof die wordt verkregen uit plastic uit de zee. Het belangrijkste doel van haar 100% made in Italy-productie is om een meerwaarde te geven aan elk lichaam door kleren die geschikt zijn voor iedereen. Dat is een mooie boodschap die niet alleen gericht is op het respect voor het milieu, maar ook wel voor ons lichaam.

Laten we in actie komen met Plastic Oceans!

Lovenswaardig – dat is het woord waarmee we kunnen beschrijven wat Plastic Oceans, een non-profitorganisatie die gevestigd is in de VS en tegenwoordig ook actief is op Europees niveau, al enkele jaren doet. Het doel van Ocean Plastic is om ‘lokaal te handelen om een wereldwijde verandering teweeg te brengen’, ook door middel van belangrijke initiatieven voor het inzamelen van plastic afval, essentiële projecten om het bewustzijn te vergroten en consumenten over de hele wereld te inspireren, evenals bedrijven en overheidsbeleid.

Op hun website vind je altijd meerdere geplande initiatieven in verschillende internationale gebieden, zoals webinars over dit onderwerp en strandopruimingen.

Geniet nu van je zomer, waar je ook bent. En vergeet alsjeblieft niet om je afval op de juiste manier weg te gooien!