Plastic verpakking en recycling – een noodzakelijke keuze

Consumptiegewoonten zijn radicaal veranderd na de Covid-19-pandemie – met een netto stijging van het online aankooppercentage tot 55% meer. Denk maar aan Black Friday, ontstaan in de VS en nu internationaal populair – acties zoals deze leiden tot een opmerkelijk aantal e-commerce aankopen dankzij hun speciale kortingen en promoties.

Dit alles leidt op zijn beurt tot een grote hoeveelheid verpakkingen die moeten worden teruggewonnen uit huishoudelijke recyclinginzamelingen om duurzamer te worden. Het wordt in het bijzonder geschat dat plastic verpakkingen in de e-commercesector ongeveer 15% van het totaal uitmaken. Dat is een aanzienlijke hoeveelheid die je aan het nadenken zou moeten zetten – vooral over circulariteit en levensduur van materialen.

Zo vraag je jezelf af: hoe kan ik ervoor zorgen dat verpakkingen niet een andere bron van milieuvervuiling worden? Een belangrijke factor blijkt je aandacht voor design en gebruikte materialen te zijn. Gebruik bijvoorbeeld gerecycleerd – en zelf recycleerbaar – plastic.

Verschillende producenten van verzendmaterialen zoals zakjes, enveloppen en beschermende pluriball – maken al verpakkingen van gerecycleerd en recycleerbaar plastic.

Hoe herken je gerecycleerde en recycleerbare verpakking?

Je kunt gerecycleerde en recycleerbare verpakkingen – én het recyclingpercentage ervan – gemakkelijk herkennen aan deze symbolen:

Bovendien publiceerden enkele Britse verenigingen in 2020 een praktische gids voor gerecycleerde kunststoffen in verpakkingen. Deze gids biedt nuttige technische informatie, maar ook actuele regels, als je circulairdere verpakkingen wilt produceren. Je kunt het document Recycled Content Used In Plastic Packaging Applications gratis downloaden en raadplegen.

Wist je dat er een simpel trucje is om na te gaan of je echt hebt te maken met een gerecycleerd materiaal?

Als je je verpakkingsmateriaal tegen het licht houdt en wat (vaak zelfs zwartgekleurde) kleine vlekjes ziet, dan hoef je je geen zorgen te maken, want dit zijn geen gebreken – integendeel! Dat betekent dat je verpakking echt gemaakt is van gerecycleerd materiaal.

Wat kun je als consument doen?

Uitgangspunt is altijd ‘koop minder, koop beter’, d.w.z. zorgvuldig kiezen wat je koopt voordat je het impulsief doet. Een goede keuze heeft ongetwijfeld te maken met een betere duurzaamheid – niet alleen inzake gekochte producten, maar ook wel alles wat de verpakkingen daarvan betreft.

Het is immers je taak als consument om aandacht te besteden aan de verpakking van de producten die je koopt. Dankzij veel informatie van merken kun je nu eenvoudig nagaan of een bedrijf zich inzet voor meer duurzaamheid en aandacht besteedt aan zowel het recycleren als het recycleerbaar maken van zijn eigen producten.

Verpakking uit gerecycleerd plastic en bedrijven

Gelukkig investeren talrijke producenten van verschillende soorten artikelen – van lichaamsverzorgingsproducten en make-up tot was- en schoonmaakmiddelen – in de productie van verpakkingen uit gerecycleerd plastic.  

Een voorbeeld: de historische multinationale onderneming Henkel, die deze productie al jaren voortzet. Soms wordt zelfs 100% gerecycleerd plastic gebruikt in hun verpakkingen. Het doel is om tegen 2025 gemiddeld 35% te bereiken in al hun soorten verpakkingen, zoals flessen en tubes.

Zelfs het cosmeticamerk Davines maakt alleen gebruik van plastic materialen van post-consumer recycling (dus huishoudelijke en niet industriële recycling). Dit bedrijf werkt ook samen met Plastic Bank om ‘de verspreiding van plastic in zeeën te voorkomen en bij te dragen aan het verbeteren van het leven van mensen’.

Plastic Bank is dé wereldwijd actieve beweging die een revolutie teweegbrengt in recyclingsystemen over de hele wereld om niet alleen een positieve impact te hebben op het milieu, maar ook wél op de samenleving en economie.

Ken je het R-PET-materiaal?

Dan zijn er handige – zo niet onmisbare – tips om verpakkingen van gerecycleerd plastic te herkennen. Een van de vele voorbeelden is R-PET, dat wordt verkregen uit een van de meest gerecycleerde materialen, namelijk PET oftewel polyethyleen. R-PET is gemaakt van 100% gerecycleerde PET-flessen. Het is extreem veelzijdig en duurzaam, maar ook zelf recycleerbaar. Daarom is het een opmerkelijk efficiënt materiaal in termen van circulariteit, en om die reden wordt het vandaag al gebruikt door verschillende bedrijven zoals Coca-Cola, Recoaro, Ferrarelle, Sanpellegrino met geweldige resultaten.

Heb je ooit aandacht besteed aan welk soort materiaal werd gebruikt om de verpakking voor het transport van je onlineaankopen te vervaardigen? En hoe zit het met de verpakking van deze producten?

Het is essentieel dat je informatie inwint zodat ook je aankopen duurzamer worden!