Op ontdekking naar de meest gerecycleerde plastic producten en materialen

Elke dag geef je je bijdrage als consument om afval correct te sorteren voor recycling. Maar heb je je ooit afgevraagd welke kunststoffen het meest worden gerecycleerd?

In dit artikel legden we de symbolen uit die de verschillende plastic materialen identificeren en hoe elk ervan – op zijn eigen manier – recyclebaar is. Je let er echter niet altijd op op welk soort plastic afval je elke dag het meest inzamelt om het op de juiste manier te laten recyclen.

Met dit artikel nemen we je mee op een ontdekkingsreis van plastic en de meest gerecycleerde producten daarvan!  

1. HDPE

HDPE (hoge dichtheid polyethyleen) komt op de eerste plaats. Het is een kostbaar, stijf en stevig materiaal dat in de recyclingketen wordt gebruikt juist omdat het hard en veelzijdig is. Meer en meer geavanceerde technologieën maken het mogelijk om het voorbeeldig terug te winnen.

Dit veelgebruikte en veelzijdige materiaal is te vinden in veel van het afval dat je voor recycling opstuurt, zoals flessen voor reinigingsmiddelen, shampoos en wasmiddelen, maar ook wel in doppen – én het kan ook worden gebruikt om nog veel meer goederen te vervaardigen.

Italië, Duitsland en Verenigd Koninkrijk zijn de landen die het grootste aandeel HDPE recycleren.

Je kent misschien ook wel zijn ‘zachter’ en flexibeler broertje – lage dichtheid polyethyleen, ook wel LDPE genoemd, dat geschikt is voor het vervaardigen van verpakkingsfolie (waaronder de bekende pluriball, die heel vaak wordt gebruikt om schade te vermijden aan de binnenkant van verpakkingen.

Samen met HDPE kunnen we niet anders dan PP of polypropyleen noemen, dat een ander vrij stijf en stevig plastic materiaal is. Als het gaat om recycling, wordt het ook veel gebruikt om producten te maken, zoals flessendoppen.

2. PET

PET komt op de tweede plaats. Dit materiaal wordt gebruikt om bv. plastic flessen voor water en frisdranken te vervaardigen (dat is ook wel het meest voorkomende afval), maar ook wel voor de productie van veel non-food doosjes en verschillende soorten verpakkingen. Al deze producten zijn het meest verwijderde plastic afval van particuliere huishoudens.

Van gerecyclerd PET kun je vulling, fleecetruien en verschillende soorten stoffen maken, maar ook natuurlijk flessen door bottle-to-bottle recycling.

Dit is ook het meest recyclebare materiaal – het recyclingpercentage kan zelfs oplopen tot 100%. Bovendien kan het keer op keer worden gerecycleerd.

Wat zijn de Europese gegevens? Het land dat het grootste hoeveelheid PET recycleert is Noorwegen met 96%; dan komen Japan (85%), Zweden (84%), India (80%) en tenslotte de Europese Unie met 58%. Als je meer gegevens over plastic recycling in de wereld wilt krijgen, lees dan dit artikel!

Nadat het gerecycleerd wordt, maakt PET het ook mogelijk om de zogenaamde secundaire grondstof te verkrijgen, namelijk een materiaal van zeer hoge kwaliteit, omdat de eigenschappen daarvan vergelijkbaar zijn met de originele eigenschappen.

3. PVC

PVC komt op de derde plaats. Dit is de meest veelzijdige en (misschien) bekende kunststof.

Onder gerecycleerde PVC-producten vallen o.a. verpakkingsfolie, flessen voor cosmetische producten, wasmiddelen, accessoires voor medisch gebruik (zoals zakken en buizen). In het bijzonder wordt PVC beschouwd als een uitstekend bouwmateriaal, want het is bijzonder stijf, schimmel- en micro-organismenbestendig, en ook wel een goede thermische isolator. Wist je dat plastic afval recycling een grote bijdrage kan leveren aan het bouwen van infrastructuur waaronder wegen en gebouwen?

Bovendien wordt gerecycleerd PVC vaak gebruikt voor het maken van raamprofielen, vinyl vloeren, bouwmaterialen, regenwaterbekleding en drainagesystemen.

PVC-recycling groeit in Europa. In 2020 werd meer dan 728.000 ton gerecycleerd en tegen 2030 zal er naar verwachting een miljoen worden bereikt. In dit opzicht heeft het Recovinyl-programma een grote bijdrage geleverd. Het doel daarvan is namelijk een materiaal als PVC te waarderen, wat Europese recycling daarvan bevordert.

Dit alles is mogelijk ook door jou! Nu weet je meer over de verschillende soorten afval die je helpt recycleren en hoe waardevol je inzet is om het correct te sorteren.

Als plastic afval een nieuw leven krijgt en het milieu beschermt, komt het ook door jou!