Ook gerecycleerd plastic gaat weer naar school in september!

Ons Are you R-Team is er sterk van overtuigd dat onderwijs vanaf dag één essentieel is om dagelijkse gewoonten echt te veranderen.

Daarom verzamelden we in ons nieuw artikel 5 school-gerelateerde plastic recycling projecten. Dat is een leuke en doeltreffende manier om jonge leerlingen bewust te maken van burgerzin en milieuverantwoordelijkheid.

De kinderen van vandaag zijn de vrouwen en mannen van morgen – daarom is het van fundamenteel belang om te begrijpen hoe belangrijk het is om zich netjes en respectvol te gedragen!

Klas-recycling

Dat is de wedstrijd georganiseerd door Conai – Consorzio Nazionale Imballaggi (nationale verpakkingsconsortium) – in samenwerking met de Italiaanse krant Corriere della Sera waarbij basisscholen in heel Italië. Deze wedstrijd voorziet verschillende soorten werken om creatief te vertellen hoe je aan milieuduurzaamheid kunt bijdragen. Veel werken worden elk jaar verstuurd door kinderen uit het hele land – van creatieve ideeën over gescheiden inzameling tot recycling kunstwerken en zelfs interviews met ‘deugdzame’ mensen. Dit alles om mensen bewust te maken en te overtuigen om verantwoordelijk te handelen.

Afval = Ressource

Het project van Conip heet “A scuola di riciclo” (recyclinglessen) en is ontstaan om kinderen te laten zien hoe afval een zeer belangrijke hulpbron kan zijn als je die op de juiste manier behandelt. Het consortium “gelooft dat het een strategische waarde heeft om kinderen bewust te maken van de waarde van het recyclen van al het afval bij het nastreven van gedeelde milieudoelen.”

 

Onder de doelstellingen van dit project valt de wil om een synergie tussen onderwijswereld, gezinnen

en bedrijven to stand te brengen om  milieuverantwoordelijkheid te ontwikkelen. Naast leeractiviteiten en werken over materiaalrecycling, omvat dit project ook de ontwikkeling van een object van gerecycleerd materiaal om de creativiteit van leerlingen te maximaliseren.

Recyclingles!

Studenten vertellen wat ‘recycling’ echt betekent en hoe elk soort afval (ook in economisch opzicht) waardevol is voor de hele samenleving. Dat is het doel van het project “Scuola lezione riciclaggio” (school les recycling) dat mogelijk werd gemaakt door de oprichters van de vereniging Amico dell’ambiente die veel oefeningen en educatieve activiteiten heeft ingevoerd in kleuter- en basisscholen om de magische wereld van plastic recycling te ontdekken – in samenwerking met belangrijke recyclingbedrijven.

School financieren met plastic

Samen met het VN-Milieuprogramma (UNEP) heeft Akshar Foundation een systeem ingevoerd waarbij gezinnen met een laag inkomen plastic voor eenmalig gebruik in plaats van geld kunnen gebruiken om privéscholen in India te betalen.

Deze stichting geeft niet alleen kinderen de kans om toegang te krijgen tot kwaliteitsonderwijs, maar zet plastic afval om in bakstenen en bevordert daarmee de recycling. Dit programma was zo succesvol dat staatsscholen in het hele land dit idee willen kopiëren. Akshar heeft inderdaad onlangs een overeenkomst getekend met de regering van Assam om dit onderwijsmodel in vijf andere staatsscholen te implementeren.

Plastic afval om scholen te bouwen

Nu sluiten we dit overzicht af met een belangrijk project dat niet alleen om de onderwijswereld gaat, maar ook wel de hele samenleving.

UNICEF werkt sinds 2019 samen met de Colombiaanse sociale onderneming Conceptos Plasticos om plastic afval in Ivoorkust te recycleren en 500 schoolklassen te bouwen voor meer dan 25.000 kinderen.

Met dit project wordt elk jaar 9.600 ton plastic afval gerecycleerd. Naast het feit dat veel kinderen de kans krijgen om in geschikte omgevingen te studeren en tegelijkertijd het milieu te beschermen, wordt een bron van inkomsten in de recyclingindustrie gegeven aan vrouwen die in armoede leven.

Hier vind je de concrete resultaten van dit leuke initiatief!

Wij allemaal hopen dat soortgelijke projecten steeds vaker gerepliceerd zullen worden in scholen wereldwijd.

Weet je van andere recycling initiatieven die te maken hebben met school? Schrijf ons of laat maar een commentaar!