Van gerecycled plastic tot kunstwerk

Mensen bewuster te maken van plastic recycling door kunst. Dit doel is niet alleen ambitieus, maar ook wel spannend, want op die manier maak je een boodschap, die meer dan ooit actueel is, nog steeds mooier. Er zijn veel kunstenaars die in de loop der tijd besloten hun talenten ten dienste te stellen van zo’n belangrijke doelstelling als de milieuzorg, vaak op een manier die uniek en niet zo vanzelfsprekend is. Het resultaat is geweldig!

Het team van Are you R houdt vooral van artiesten die voor plastic kiezen om hun werken te maken – met verrassende resultaten. Op die manier gebruik je een materiaal dat vaak wordt gedemoniseerd, omdat het  potentieel schadelijke milieueffecten kan hebben (als het willekeurig wordt gedumpt). Maar dat is niet alles! Zo kun je ook aantonen dat hergebruikte plastic nog waardevoller kan zijn.

In dit artikel zullen we je wat vertellen over de artistieke creaties die de meeste indruk op ons maakten!

Kunstenaar tovert toetsenborden tot meesterwerken

Heb je ooit gedacht dat je een alledaags voorwerp zoals een toetsenbord tot een echt kunstwerk kunt omtoveren? Dat is precies wat Erik Jensen doet. Hij is een kunstenaar die plastic toetsenborden recycleert en er prachtige kunstwerkjes van maakt.

Indrukwekkende beeldhouwwerken

Von Wong is een Canadese kunstenaar die een enorm beeldhouwwerk maakte met gerecycled plastic. Hij gebruikte namelijk 168 037 rietjes! Het doel ervan is de vergroting van het bewustzijn van de vervuiling die wordt veroorzaakt door plastic voor eenmalig gebruik en de effecten van dit materiaal op oceanen. In de loop van 6 maanden verzamelden Starbucks en sommige groepen van Zero Waste Saigon rietjes in geheel Vietnam. Het resultaat is uitstekend!

PET-art!

Veronika Richterovà creërt kunst met gerecycled plastic. Door dit materiaal te hergebruiken, maakt ze echte meesterwerken. Al vele jaren bezoekt ze elk land ter wereld om duizenden plastic flessen te verzamelen en gebruiken voor haar artistieke creaties, of beter gezegd ‘PET-art’! Dit is een echte missie voor deze kunstenaar, die met haar prachtige creaties het bewustzijn van het hergebruik van kunststoffen en de milieubescherming wil vergroten.

Kunst die zeën redt

Dit is een mooi verhaal dat gaat over herleving, kunst en nieuw leven. Annarita Serra is een succesvolle manager die besloot zich volledig te wijden aan het maken van kunstwerkjes met gerecycled plastic.‘Ik had twee dromen in mijn leven: in de kunst te werken en zeeën te redden. En toen ontdekte ik dat met de ene kon ik ook de andere verwezenlijken’, aldus deze kunstenares die plastic opraapt op Sardijnse stranden om schilderijen te maken en de verontreiniging van de zee te bestrijden. Haar kunstwerkjes zijn fantastisch!

Een muurschildering uit plastic? Dat is fantastisch!

Oscar Olivares is een 23-jarige Venezolaanse kunstenaar die een verrassende muurschildering heeft gemaakt met meer dan 200 000 plastic dopjes om mensen bewuster te maken van het verzamelen en het recycleren van kunststoffen. Oscar heeft ongeveer drie maanden gewerkt om zijn gigantisch, kleurrijk en 45-meter lang werk te kunnen voltooien. Het resultaat is adembenemend!

Met de Ro Plastic-prijs probeert de galeriehoudster Rossana Orlandi elk jaar ‘de designgemeenschap bij elkaar te brengen om een belangrijke uitdaging aan te gaan: plastic afval te gebruiken (voordat het een vervuilend materiaal wordt) en het hergebruik en de recycling van plastic te bevorderen’. Dit is een prestigieuze prijs voor ontwerpers, artiesten, architecten, met als doel het publiek bewust te maken van het belang van het recyclen van kunststoffen. Het laat ons ook zien dat plastic echt waardevol kan zijn als het op een correcte manier wordt gebruikt en verwijderd. Deze deelnemers hebben echte kunstwerken en ontwerpwerk gemaakt!

Hier zijn de winnaars van 2019: https://www.guiltlessplastic.com/ro-plastic-prize-2019-winners/

En jij? Was je ooit van plan je te wijden aan de creatieve recycling van plastic?

Deel met ons jouw creaties!