Zomer 2020: laten we de stranden schoonmaken!

Ze noemen het het “mooie seizoen”, maar de zomer bestaat niet alleen uit fraaie dingen. In deze periode bezoeken we graag het strand en de zee maar helaas neemt de milieuvervuiling ook enorm toe. Een vervuiling die grotendeels door de mens wordt veroorzaakt.

Volgens een recent rapport van het WNF komt dagelijks 90 ton plastic afval in de zee terecht met een gemiddelde toename van 30% tijdens het zomerseizoen.

Het recente onderzoek “Beach litter” van Legambiente spreekt zelfs van gemiddeld 654 stuks afval per 100 meter strand, waarvan 80% plastic is. Bijna de helft hiervan zijn wegwerpartikelen, die op dit moment het belangrijkste onderwerp zijn van de Europese richtlijn die het gebruik en de productie ervan beperkt.

Daarom is het belangrijker dan ooit om actie te ondernemen. Actie die niet alleen meer bewustzijn en meer controle op de productie van materialen creërt, door te investeren in gerecyclede producten die opnieuw recyclebaar zijn, maar die ons ook helpt om meer aandacht aan onze dagelijkse gewoonten te besteden. Omdat plastic nu eenmaal niet kan lopen, is het onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het niet achteloos wordt weggegooid en een bron van milieuvervuiling wordt.

Gelukkig worden er wereldwijd veel inzamelings- en recyclinginitiatieven gestart in de zomermaanden, die als doel hebben de stranden schoon te maken en mensen bewust te maken van deze problematiek. In dit artikel hebben we er een paar geselecteerd.

Het is de manier van “R” om jullie een fijne vakantie te wensen in de naam van duurzaamheid en recycling! Laten we allemaal ons steentje bijdragen aan een betere wereld.

Plastics for Change

Is een organisatie die een ethische en ecologische aanpak bevordert door middel van circulaire economie en activiteiten op het gebied van duurzame ontwikkeling, waarbij de lokale bevolking wordt betrokken en er nieuwe werkgelegenheid wordt gecreëerd. Het motto van Plastics for Change is daarom “Changing lives through recycling”. De organisatie heeft vele initiatieven voor het inzamelen en recyclen van grote hoeveelheden plastic afval, dat omgezet wordt in hoogwaardige producten.

#Robycleanup

Het initiatief van Roberto D’Amico bevordert het inzamelen van afval op de Italiaanse kusten en zeeën. Een project met een zeer sterke educatieve en sociale insteek. Met de leuze “Een schone zee in en rond het water”, bevordert de surfer elk jaar de bescherming van het milieu en het respect voor de zee. De laatste bijeenkomst vond plaats in Ladispoli op 20 juni: we hopen dat dit voor velen een voorbeeld zal zijn!

De kruiwagen-beweging

Dit is de naam van een initiatief van een groep jongeren die met behulp van echte kruiwagens het afval op de stranden ophaalt. Het doel van dit project is om consumenten de impact van hun acties te laten zien en het belang van recycling te benadrukken dat plastic omzet in nieuwe producten die opnieuw kunnen worden gebruikt. Daarom wil de kruiwagen-beweging ook een positieve dialoog aangaan met de lokale industrieën om terugwinning en recycling aan te moedigen en de productie van nieuw materiaal te verminderen.

Beach plastic cleanup program

Het programma van TerraCycle® werkt samen met verschillende organisaties over de hele wereld en is bedacht om stranden vrij te houden van plastic afval. Het doel is om plastic op de stranden in te zamelen en te recyclen, met behulp van effectieve inzamelprotocollen. Elk stuk plastic afval wordt vervolgens per type gescheiden en gereinigd en gesmolten tot nieuw plastic dat kan worden gebruikt om nieuwe gerecyclede producten te maken.

Jij recyclet, wij geven je een ijsje!

Er zijn veel initiatieven die consumenten een prijs geven voor het inleveren van plastic afval. Waaronder dit project op Sardinië dat ijsjes geeft in ruil voor het inleveren van een plastic fles die kan worden gerecycled. Dit kan op veel verschillende Sardijnse stranden, die samen hebben besloten om met dit eenvoudige maar belangrijke gebaar het respect voor het milieu en de eigen leefomgeving te bevorderen, dat ons zoveel geeft en dat te vaak wordt mishandeld.

De opa van de zee

We eindigen deze lijst met een ontroerend verhaal.

Pasquale is 93 jaar oud en woont in de provincie Teramo. Wat deed hij meteen nadat de quarantaine vanwege Covid-19 werd opgeheven? Hij legde tientallen kilometers of om zijn geliefde zee te zien! Een prachtige zee, maar helaas vol met afval dat onbeschaafde en respectloze burgers langs de kusten achterlaten. Pasquale liet zich niet ontmoedigen: hij keerde terug naar zijn strand en heeft dagenlang gewerkt om het afval, niet alleen plastic maar ook handschoenen en maskers, te verwijderen. “De opa van de zee”, zoals zijn bijnaam is geworden, moet voor iedereen een voorbeeld zijn.

Tot slot is er de Ocean Cleanup, waar Are you R vaak over heeft gesproken, dat onlangs opnieuw een succes boekte door het recyclingproces af te ronden na een grote inzameling van plastic afval. Het is voor het eerst dat het plastic van de Great Pacific Garbage Patch – het plastic eiland in de Stille Oceaan – is gerecycled! De volgende stap zal zijn om de eigenschappen van het materiaal te testen en ervoor te zorgen dat het verkregen granulaat wordt omgezet in nieuwe gerecyclede producten. Volg ons: we houden je op de hoogte!En jij, wat ga jij doen om het milieu te beschermen op je zomerbestemming? Vertel het ons!