Alles over de straten in gerecycleerd plastic

Er zijn steeds meer straten in gerecycleerd plastic. Het gaat om een nieuwigheid die ons in staat stelt het milieu te respecteren door het huishoudelijk en ander plastic afval nieuw leven in te blazen.

Deze technologie is nog vrij nieuw, maar gaf reeds onbetwistbare voordelen aan zoals duurzaamheid en een lagere kost.

In de ontwikkelingslanden, in het bijzonder, blijkt het asfalt gerealiseerd in plastic materiaal een uitstekende oplossing te zijn omdat men op die manier grote hoeveelheden afval kan recupereren die in bepaalde gebieden van de wereld helaas een groot probleem blijven.

We zijn nog maar in het begin en er is nog heel wat onderzoek te doen. Ongetwijfeld gaat het om een van de belangrijkste innovaties om grote hoeveelheden plastic afval te recycleren dat zo niet in het milieu gedumpt wordt en om tegelijkertijd fundamentele infrastructuren te realiseren waarvan de eigenschappen voordelig gebleken zijn op zowel technisch als economisch vlak.

Andere belangrijke gegevens zullen afgeleid worden van het onderzoek en experimenten, zoals het verouderingsproces van de straten gerealiseerd in gerecycleerd plastic materiaal en de resultaten van de tests op de weerstand op lange termijn. Verder, bevatten deze soorten asfalt momenteel een vrij laag percentage gerecycleerd plastic ten opzichte van andere componenten zoals aggregaten (zand, kalk, enz.) en bitumen, op heden voor een 5-10% vervangen door gerecycleerd plastic.

Men moet evenwel rekening houden met de beduidende hoeveelheid plastic afval die gebruikt wordt: voor elke ton asfalt worden immers van 3 tot 10 kilo gerecycleerd plasric materiaal gebruikt!

Michael Burrow, ingenieur aan de Universiteit van Birmingham en auteur van een diepgaande onderzoek naar deze technologie, stelde dat het gebruik van asfalt met een component in gerecycleerd plastic helpt “om de stabiliteit, de weerstand, de duur en de nuttige eigenschappen van de bitumenmengsels te verbeteren en zo te komen tot een langere duurzaamheid en betere prestaties van het wegdek”.


Straten in gerecycleerd plastic: waar?

Van Italië tot Nederland, van Indië tot Engeland, een overzicht van de straten in gerecupereerd plasticafval!

Indië

Indië heeft al 20 jaar straten in gerycleerd plastic! Men realiseerde in dit land immers al meer dan 100.000 kilometer straten in asfalt van gerecycleerd plastic materiaal, vanaf de stad Bangalore. In de loop van de jaren komt men de voordelen en eigenschappen ervan dus uittesten, net zoals de duurzaamheid en de beperkte onderhoudskosten.

Italië

In Italië zijn reeds een aantal projecten opgestart met asfalt in gerecycleerd plastic.

Het bedrijf Mapei gebruikte gerecycleerd plastic voor de vloeren in een aantal luchthavens zoals Marco Polo in Venetië. Ook in dit geval werden, dankzij de samenwerking met de Politecnico van Milaan, een aantal belangrijke kenmerken van deze nieuwe asfalten geanalyseerd. We denken hierbij aan de weerstand aan hitte en lage temperaturen of UV-stralen. Men merkte met verloop van tijd een beduidende vermindering van de vorming van gevaarlijke gaten op, wat ook bijdraagt tot een grotere duurzaamheid en minder risico’s voor de gebruikers van de wegen.

Dankzij de Politecnico, worden ook combinaties onderzocht voor de realisatie van performantere en duurzamer asfalten die aangewend kunnen worden in verschillende contexten, van de straten tot autosnelwegen, tot de commerciële of industriële ruimten.

Ook Ecopave is een volledig Italiaans project van het bedrijf Iterchimica, gestart in 2017, dat voorziet in de constructie van straten in grafeen en 100% gerecycleerd plastic. Het werd voor de eerste keer getest op de Ardeatina in Rome in 2019.

Nederland

Het heet PlasticRoad en het gaat om een project dat actief is sinds 2015. Het belangrijkste kenmerk van deze straat is de interne holte waarin het regenwater opgevangen wordt. Verder is het wegdek beter bestand tegen temperatuurschommelingen en gaat het 3 keer langer mee dat traditioneel asfalt, wordt het veel sneller gelegd en vermindert het de uitgifte van CO2.

Momenteel zijn reeds fietspaden in gercycleerd plastic gerealiseerd in Zwolle en in Giethoorn in Nederland.

Verenigd Koninkrijk

In Edinburgh, testte het bedrijf MacRebur een asfalt gerealiseerd in hiushoudelijk, commercieel plastic afval en derivaten van de landbouwactiviteiten. Het gaat om pellets van gerecycleerd plastic die het veel vervuilender bitumen vervangen. De Regering voorziet het gebruik ervan in verschillende zones.

Ook in de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk wordt geëxperimenteerd met straten in gerecycleerd plastic, steeds gebruikt als hechtmiddel in de plaats van bitumen. Momenteel is het experiment gestart in de zone van Enfield, in Londen, waar ongeveer 500.000 plastic flessen gebruikt zijn om het asfalt te realiseren, met de steun van het bedrijf Transport of London.

Zuid-Afrika

Het bedrijf Shisalanga Construction heeft zich ingezet om een oplossing te vinden voor de grote hoeveelheid afval en de schaarse kwaliteit van de straten, door in het land verschillende straten in gerecycleerd plastic te realiseren. Een eerste experiment dat reeds op een groot succes kon rekenen en dat in veel andere gebieden van het land herhaald zal worden.

En nog…

In heel wat steden van de wereld is beslist om deel te nemen aan deze belangrijke experimentering. Een van de meest recente nieuwtjes betreft Los Angeles, waar de overheid de realisatie aankondigde van nieuwe straten in gerecycleerd plastic. Een omvangrijk project dat ontstaan is in samenwerking met het bedrijf TechniSoil Industrial en dat gericht is op de vernieuwing van het wegdek van de autobussen in de steden op de meest duurzaam mogelijke manier!

De straten in gerecycleerd plastic vallen erg in de smaak bij Are you R omdat ze twee fundamentele aspecten van de recyclage combineren, dankzij de enorme technologische vooruitgang: de zorg voor het milieu door minder plasticafval te dumpen en de functionaliteit die de personen helpt door de realisatie van infrastructuren voor dagelijks gebruik, om nog maar te zwijgen van de buitengewone bijdrage tot de kringloopeconomie.

Wij kijken alvast uit naar de resultaten. Stay tuned, we vertellen u alles over de nieuwtjes betreffende de straten in gerecycleerd plastic!