Recycling neemt geen vakantie!

De zomer is begonnen en voor velen staat het warme weer synoniem voor een paar dagen welverdiende rust. Maar we mogen niet vergeten dat afval, in tegenstelling tot ons, nooit op vakantie gaat, integendeel! Juist in deze tijd bestaat het risico dat het afval toeneemt, vooral in toeristische gebieden.

Waar we ook zijn moet het afval dat we produceren altijd op de juiste manier worden afgevoerd volgens de lokale regels om recycling te vergemakkelijken. Daarom is het nodig om respectvol gedrag aan te nemen dat helpt om vakantieoorden er op hun best uit te laten zien!

Hier volgen enkele suggesties om de zomer en de vakantie bewuster tegemoet te treden en onze fundamentele bijdrage aan het behoud van het milieu en de natuur te leveren.

Neem je afval ‘mee naar huis’

Hou je van uitstapjes en natuurwandelingen? Neem dan altijd een paar zakken mee: ze helpen je om het afval dat je overdag produceert meteen te scheiden, vooral als er geen afvalbakken in de buurt zijn. Je kunt ze gemakkelijk mee naar huis nemen en in de juiste recyclingcontainer gooien.

En vergeet niet: het is vaak het lichtere, minder grote afval waar we geen aandacht aan besteden en dat uiteindelijk het milieu vervuilt – zoals snoeppapiertjes, ijspapiertjes, kleine voedselverpakkingen. Stop ze ‘in je zak’ en gooi ze op de juiste manier weg!

Informeer jezelf op institutionele sites

In Italië – en in Europa in het algemeen – ligt het percentage burgers dat afval gescheiden inzamelt erg hoog, wat getuigt van een uitgesproken gevoeligheid voor deze fundamentele kwestie. Maar het is goed om altijd deugdzaam gedrag te vertonen, zelfs als we van huis zijn en ons ontspannen, genieten of nieuwe gebieden en landen ontdekken met onze ogen vol verwondering.

Als je in een vakantieoord bent, lees dan goed de instructies voor gescheiden afvalinzameling zodat je het niet verkeerd doet! Help jezelf ook door de institutionele website te raadplegen van de gemeente waar je bent.

Activeer je ‘afvalradar’!

Denk je dat je die niet hebt? Niets is minder waar! 😉

Als je aankomt op een onbekende locatie, zoals een strand of een groen gebied, controleer dan voordat je gaat eten, picknicken of een ijsje gaat eten aan zee of er afvalbakken staan.

Als je meteen weet waar ze staan, kun je het afval dat je produceert weggooien zonder het risico te lopen dat het in het milieu terechtkomt. Want hoe hard we ook ons best doen, soms is er maar een beetje wind of een simpele afleiding nodig om wikkels, papier en verpakkingen te verspreiden die we misschien gewoon hebben neergelegd in afwachting van het weggooien.

Doe mee met opruiminitiatieven

Er zijn steeds meer afvalinzamelingsacties op toeristische locaties. Zoek uit of er op jouw locatie verenigingen zijn die opruimacties organiseren en doe mee! Naast de voldoening van het helpen om het milieu schoon te houden, heb je de kans om nieuwe mensen te ontmoeten die, net als jij, om duurzaamheid geven. Je kunt ook je familie en vrienden meenemen: eenheid is kracht, vooral in deze gevallen, en het verhoogt het plezier!

Weet je niet waar je moet zoeken? Begin online: Cleanup, bijvoorbeeld, is het netwerk dat groepen burgers samenbrengt die zich inzetten om het milieu schoon te maken van lukraak achtergelaten afval. Maar er zijn er genoeg over de hele wereld!

Betrek de kleintjes erbij

Wij van Are you R blijven het zeggen: opvoeding in respect voor het milieu begint al op heel jonge leeftijd! Dus waarom zou je de zomervakantie niet gebruiken om kinderen op een leuke manier te leren hoe ze voor het milieu kunnen zorgen?

Betrek ze bij het inzamelen van afval dat overdag wordt geproduceerd en leer ze van meet af aan waar en hoe het afval moet worden ingezameld en welke goede gewoonten ze moeten aannemen.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kan de zomer een seizoen van duurzaamheid worden. Het enige wat we nodig hebben is dat ieder van ons ook op vakantie zijn steentje bijdraagt, met respect, verantwoordelijkheid en een beetje inzet!