TECNOVA: een benchmark voor plastic recycling, in Italië en wereldwijd

In Italië, een land van eeuwenoud vakmanschap en industriële traditie, staat een bedrijf dat van die duurzaamheid zijn belangrijkste missie heeft gemaakt: de fabrikant van complete kunststofrecyclingsinstallaties TECNOVA. Opgericht in de provincie Novara, een van de kloppende harten van de Italiaanse industrie, is het in de loop der decennia uitgegroeid tot een van de hoekstenen van de kunststofindustrie in Italië en wereldwijd.

TECNOVA is een levende getuigenis van het belang van duurzame bedrijfspraktijken en investeringen in innovatie om wereldwijde milieu-uitdagingen aan te pakken. Sinds de oprichting heeft het bedrijf zijn inspanningen gericht op het bestuderen van de specifieke behoeften van kunststofregeneratie, met een grondige kennis van het te verwerken materiaal: afval na consumptie en afval van industriële verwerking

Een van zijn sterke punten is het vermogen om zich aan te passen aan de veranderende behoeften van de markt. In de loop der jaren heeft het bedrijf ultramoderne recyclingtechnologieën ontwikkeld die de verwerking van een breed scala kunststofpolymeren mogelijk maken, van harde kunststoffen tot flexibele kunststoffen, van PET tot HDPE. Dankzij deze veelzijdigheid kan het bedrijf oplossingen op maat bieden aan een groot aantal industrieën, van auto’s tot verpakkingen en van elektronica tot meubelproductie.

Duurzaamheid is de leidraad. Door het gebruik van zijn fabrieken, die geschikt zijn voor de verwerking van middelgrote en grote hoeveelheden, heeft het aanzienlijk bijgedragen aan de vermindering van kunststofafval en CO2-uitstoot in vergelijking met de productie van nieuwe kunststof. Daarnaast heeft het een onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma ontwikkeld met als doel de efficiëntie van zijn processen voortdurend te verbeteren

“We hebben gekozen voor een gezamenlijke benadering van duurzaamheid”, zegt Marco Massaro, die onlangs de enige eigenaar van het bedrijf werd, “en zijn partnerschappen aangegaan met andere bedrijven, instellingen en milieuorganisaties, zoals ARE YOU R, om het delen van beste praktijken en de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor het beheer van kunststofafval te bevorderen. In de loop der jaren zijn we dankzij de kwaliteit, betrouwbaarheid en het gebruiksen onderhoudsgemak van onze machines uitgegroeid tot een wereldwijde referentie met meer dan 3000 geïnstalleerde systemen wereldwijd.

Maar de echte kracht van TECNOVA ligt in de toewijding aan familiewaarden. In feite is de overdracht van oprichter Antonio Massaro naar zijn zoon Marco zeer recent, wat heeft geleid tot nieuwe uitdagingen en nieuwe kansen voor de toekomst van het bedrijf. De oprichter heeft de ervaring en wijsheid die hij in de loop der jaren heeft opgedaan, terwijl de opvolger frisheid en innovatieve perspectieven brengt. Emblematisch in dit opzicht was de lancering van de LIONTEK verdichtingsmachine, waar heden en verleden zijn samengekomen in een strategisch project dat al succesvol is gebleken. Voor het eerst gepresenteerd aan de buitenlandse markt, tijdens de 2022 editie van de K beurs en onlangs gelanceerd in Italië op de PLAST beurs in Milaan.

LIONTEK

Liontek voegt toe aan de reeds uitgebreide catalogus gewijd aan de recycling van zelfs sterk vervuilde kunststoffen door TECNOVA, dat zijn 40-jarig bestaan viert. Het is een verdichter met een gesloten circuit, ontworpen om inline en niet in batches post-consumer, post-industrieel of wasserij plastic materiaal te verwerken. Een project dat in 1997 van start ging door toedoen van Antonio Massaro, de huidige president van TECNOVA, waarvan de originele tekeningen nog steeds circuleren in het bedrijf, maar dat na verloop van tijd werd opgegeven voor andere productieprioriteiten. En het is vanuit dit eerste project dat de technische afdeling de nieuwe fabriek heeft ontwikkeld.

De verdichter speelt een fundamentele rol in de verwerkingscyclus van plastic afval, zowel van post-consumer als industriële verwerking. Vandaag de dag is het namelijk steeds moeilijker om materiaal te vinden met een restvochtgehalte van minder dan 5-10%, dus perfect geschiktvoor directe toevoer naar extruders. De functie van LIONTEK is essentieel om de aanwezigheid van vocht te verminderen, wat vaak ten koste gaat van de kwaliteit van het granulaat, de verwerking ervan en als gevolg daarvan de uiteindelijke output.

IMPIANTO EXTRUDER E180

Naast het aanvullen van het assortiment dat momenteel op de markt is onder de merknaam TECNOVA, richt de machine zich niet alleen op binnenlandse en buitenlandse klanten die al lijnen van hetzelfde merk bezitten, of ze nu nieuw zijn of al eerder zijn geproduceerd, maar ook op klanten die werken met systemen van andere fabrikanten, aangezien LIONTEK kan worden verkocht als een enkele machine omdat het perfect compatibel is en ook kan worden gecombineerd met met systemen van derden op de markt.

Concluderend kan de juiste combinatie van vaardigheden uit het verleden en het heden succesvol zijn voor het bedrijf, en het behoud van een globale visie en een flair voor innovatie kunnen de groei en duurzaamheid van het bedrijf garanderen, ook voor toekomstige generaties.