Milieuvriendelijk Halloween: spelletjes en activiteiten voor recycling

Halloween is zeker een van de meest geliefde feestdagen, vooral voor kinderen (maar ook voor veel ‘volwassen’ kinderen, en wij bij Are You R kunnen dit bevestigen!). Het is echter onze taak om ervoor te zorgen dat de leuke “trick or treat?” niet verandert in een lukrake hoeveelheid achtergelaten afval.

Laten we Halloween beleven als een waardevolle kans om kinderen te leren hoe belangrijk het is om verantwoordelijk te handelen, te hergebruiken en te recyclen!

Het is belangrijk om het milieubewustzijn al vroeg te bevorderen.

Hoe kan dit op een leuke en originele manier? Je kunt ze bijvoorbeeld laten zien hoe verschillende alledaagse producten en materialen kunnen worden omgevormd tot nieuwe voorwerpen, waardoor de impact op het milieu wordt verkleind en de planeet schoon blijft.

Laten we in dit artikel samen kijken naar een aantal spelletjes en activiteiten waarbij gerecycled materiaal wordt gebruikt, om de kleintjes te betrekken bij de fascinerende wereld van plastic recycling!

Zelf griezelige maskers maken

In plaats van kant-en-klare kostuums te kopen, kunnen we ze ook samen met onze kinderen maken. Je kunt online veel tutorials vinden waarin wordt uitgelegd hoe je ze kunt maken door alledaagse producten en materialen te hergebruiken, zoals plastic flessen en blikjes.

Naast samen een leuke activiteit doen, kunnen we zo de ‘duurzame’ creativiteit van de kleintjes stimuleren!

Speurtocht met ‘speciale’ gasten!

Als de temperaturen in oktober het toelaten, kunnen we een bijzondere speurtocht organiseren met gerecyclede voorwerpen.

Lege doorzichtige plastic flessen lenen zich perfect voor het verstoppen van boodschappen en raadsels, net zoals schone en kleurrijke verpakkingen eruit kunnen zien als pompoenen, monsterlijke containers of fantasierijke snoephouders.

Laten we kinderen aanmoedigen om te leren hoe belangrijk het is om producten, als ze eenmaal af zijn, op een originele manier te hergebruiken!

Spooklantaarns met plastic flessen

Knip de bodem van een doorzichtige plastic fles uit, beschilder hem met fantasie of versier de rest van de fles met stickers of stof om hem op een spookje te laten lijken. Doe er een LED-lampje in en zie, het resultaat zal je verbazen. Als je er meer dan één maakt, kun je ze op balkons, terrassen of in de tuin zetten… het zal zeker eng zijn!

Een echt spookdorp met kartonnen en plastic dozen

Kleine architecten en ingenieurs worden groot! Kartonnen dozen kunnen het perfecte huis worden voor het bouwen van een echt spookdorp, met doorzichtig plastic dat je uit verpakkingen en flessen knipt om elementen als ‘spook’-ramen en -deuren te maken.

Om het nog sfeervoller te maken, voeg je een paar kleine LED-lampjes toe en… doe je de deuren op slot – je weet maar nooit!

“Trick or Treat?” Ja, maar met het oog op duurzaamheid!

Van huis tot huis aanbellen om snoep en snoep te verzamelen is zeker een van de meest verwachte momenten voor kinderen, maar dan… wat gebeurt er? Als het snoep eenmaal is weggegooid, vergeet dan niet om het belang van gescheiden afvalinzameling bij te brengen, bijvoorbeeld door een leuke manier te organiseren om de vele kaartjes en wikkels bij elkaar te leggen en te raden waar ze op de juiste manier moeten worden weggegooid. Niets mag worden verspild in het milieu, zelfs niet het kleinste afval!

Laten we elkaar deze Halloween allemaal een belofte doen: laten we niet vergeten hoe belangrijk het is om duurzaamheid te bevorderen en zelfs de jongste kinderen bewust te maken van het verantwoorde gebruik van materialen. Laten we van een van de meest geliefde festiviteiten een leuk en tegelijkertijd bewust moment maken.

Want plezier kan en moet rijmen met duurzaamheid!

En nu hoeven we alleen nog maar een flinke voorraad snoep voor te bereiden!

Hé, hoor je dat? Er klopt iemand op de deur… wie zou dat kunnen zijn!

Fijne Halloween van iedereen bij Are you R!