Reiniging en ontsmetting van plastic afval

Lavaggio dei materiali plastici

In ons laatst artikel legden we uit hoe de inzameling en sortering van plastic worden uitgevoerd. Maar wat volgt hierna?

Laten we dit samen ontdekken!

Misschien weet niet iedereen dat ook plastic afval na zijn inzameling en gunstige sortering gewassen en schoongemaakt moet worden vóór de daaropvolgende fase van het recyclageproces. Elke soort materiaal heeft namelijk een specifiek type wassing nodig waardoor onzuiverheden worden verwijderd. Op die manier kan een uitstekend eindresultaat worden gegarandeerd.

Eerst wordt een voorwas uitgevoerd om de meest oppervlakkige resten te verwijderen. In dit stadium kan ook een zogenaamde “voorwastank” worden gebruikt om zware vervuiling uit kunststoffen te verwijderen.

Het echte wassen kan naar soort plastic zowel heet als koud zijn – met water of droog. Kunststoffen zijn immers verschillend – hoe we hier uitlegden.

In sommige gevallen wordt een ‘mechanische reiniging’ gebruikt waarbij gebruik wordt gemaakt van technologieën zoals bv vibrerende platen of persluchtstootjes om een beter resultaat te kunnen bereiken. Men gebruikt ook een centrifuge waarmee materialen niet alleen worden gewassen, maar ook wel afgedroogd en naar type gesorteerd.

In deze fase is het cruciaal om rekening te houden met de eindtoepassing, d.w.z. het soort product dat men door recycling wil verkrijgen en het toekomstige gebruik daarvan: het meest geschikte reinigingssysteem wordt namelijk gekozen met inaanmerkingneming van zowel de kwaliteit van het materiaal als het product dat een nieuw leven zal krijgen – dankzij de recycling.

Hier een paar voorbeelden daarvan:

  • Plastic flessen (PET) worden met heet water gewassen om residuen van etiketten of algemeen vuil te verwijderen. Daarnaast worden ze onderworpen aan specifieke processen om andere ongeschikte materialen te verwijderen zoals bv papier of metalen. Daarentegen hebben wasmiddelflessen meestal een mechanische reiniging nodig om de hele verontreiniging te verwijderen.
  • Voor recyclingtoepassingen die bedoeld zijn om voedselveilige verpakkingen te vervaardigen, worden meestal verdere reinigingsstappen uitgevoerd, zodat het afgewerkte materiaal van hoge kwaliteit is.
  • Bovendien kunnen er zich omstandigheden voordoen waarin het noodzakelijk is reinigingsmiddelen of geschikte stoffen toe te voegen om een bepaalde verontreiniging te verwijderen. In dit geval wordt het materiaal na het wassen ook speciaal uitgespoeld.

Nu dat plastic schoon is, kan het verdergaan naar de daaropvolgende recyclingfase. Stay tuned: binnenkort zullen we de volgende stap uitleggen!