Extrusie bij plastic afval recycling

Onze ontdekkingsreis naar plastic recycling gaat gewoon verder!

Vorige keer legden we uit hoe de reiniging en ontsmetting van plastic afval worden uitgevoerd. In dit artikel hadden we het echter over een andere belangrijke stap: de afvalvermaling.

Vandaag hebben we het over… extrusie! Weet je waar dit over gaat?

Veel producten worden tegenwoordig gemaakt van hoogwaardig gerecycled plastic – en dat is aan deze belangrijke stap te danken.

Dat is heel interessant, toch? 

Ontdek alles over extrusie in het nieuwe artikel van Are you R!

Wat is extrusie?

Extrusie is essentieel om de zogenaamde pellets te verkrijgen. Dit zijn echte plastic korrels die werden “geëxtrudeerd” – uit het Latijn extrudĕre, dat eruit duwen/uittrekken betekent.

Dit is een essentiële stap bij het mechanische recyclingproces waarmee je een zeer hoogwaardig gerecycled materiaal verkrijgt door gebruik te maken van specifieke technologieën.

Hoe werkt het?

Tijdens het hele extrusieproces worden drie verschillende machines gebruikt, d. w. z. de allernieuwste technologie die tot doel heeft een hoogwaardig eindresultaat te bereiken. Dit vertaalt zich in nieuwe, gerecyclede producten, die zowel nuttig als functioneel zijn. In dit artikel ligt de focus op de eerste machine, die bekend staat als extrusiemachine.

De primaire functie van de extruder is om het plastic materiaal te smelten, dat voorheen tot vlokken werd vermalen door een maalproces waarbij een verwarmde, draaiende schroef wordt gebruikt. Dat kan een enkele of dubbele schroef zijn.

Bovendien maakt het mogelijk om gasvormige bestanddelen uit het materiaal zelf te verwijderen die worden veroorzaakt door inkt of contaminanten. Op die manier kan een uitstekende eindresultaat worden gegarandeerd. Laten we niet vergeten dat hoe homogener en minder vervuild het verkregen materiaal is, hoe beter het resultaat zal zijn. Daarom is deze stap zo belangrijk – samen met afval reiniging en ontsmetting!

Zoals je kunt zien, maakt het extrusieproces deel uit van een waardevolle cyclus – ook bekend als een tweede leven voor kunststoffen – dat maakt het mogelijk om plastic afval een nieuw leven te geven.

Volg ons en ontdek de volgende stap van deze magische recyclingreis!