8 bedrijven die in gerecycleerd plastic investeren

Vandaag de dag kun je niet langer stil blijven staan tegenover wat er met het milieu gebeurt – elke dag voor je ogen.

Alleen maar zeggen ‘plastic is vervuilend’ is niet genoeg. En het heeft ook geen zin – actie ondernemen is het enige dat telt!

In ons nieuw artikel vertellen we je over het pad van 8 bedrijven die besloten om concrete actie te ondernemen door te investeren in gerecycleerde plastic materialen om het verschil te maken – niet alleen naar een grotere milieuduurzaamheid, maar ook om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van de markt, wat de consumenten zelf voordelen oplevert.

Veel leesplezier!

Flessen uit 100% gerecycleerd plastic

De eerste fabriek ter wereld die flessen maakt van 100% gerecycleerd plastic is Italiaans.

Gebouwd in Veneto door het bedrijf SIPA en geopend in Japan, maakt haar technologie het ook mogelijk om de CO2-uitstoot met 60% en het elektriciteitsverbruik met 30% te verminderen –  in een perfect circulair systeem – Afval is daardoor duurzaam, goedkoop en toch van topkwaliteit.

Collectie uit gerecycleerd nylon van Prada

Als het over mode gaat, kunnen we niet anders dan Prada noemen. Het heeft er lang geleden voor gekozen om te investeren in de productie van tassen van gerecycleerd nylon. Deze collectie heet Re-Nylon en wordt vervaardigd met behulp van Econyl, een garen dat wordt verkregen uit plastic dat wordt verzameld uit oceanen, visnetten en ander afval. Bovendien is Re-Nylon eindeloos herbruikbaar, want het kan onbeperkt worden geregenereerd. Het doel van Prada is om virgin nylon volledig uit hun productie te halen. Dat is revolutionair nieuws als je je bedenkt dat dit bedrijf jaarlijks maar liefst 700.000 meter van deze synthetische vezel gebruikt.

Een tweede leven voor canvas in tassen van Longchamp

Nog iets over mode. Het beroemde Franse modehuis Longchamp creëerde ‘Le Pliage Green’, dat is de duurzame versie – van gerecycleerd materiaal – van zijn wereldwijd bekende iconische tas. Het gekleurde canvas is namelijk gemaakt van gerecycleerde polyamide.

Gerecycleerde verpakkingen van Ferrero

Hetzelfde geldt voor verpakkingen – het is essentieel om meer aandacht te besteden aan de recycleerbaarheid ervan. In deze context lanceerde Ferrero een belangrijke strategie die opgebouwd is rond de 5R’s (Reduce, Remove, Recycle, Renew, Reuse). Hierdoor kon dit bedrijf meer dan 6.500 ton hard plastic uit de verpakking van sommige producten verwijderen en 90% gerecycled materiaal in verpakkingen verwerken.

Op die manier werd voorkomen dat er nog 10.000 ton nieuw materiaal werd geproduceerd.

Flessen uit rPET van Coca Cola

Nog steeds over verpakkingen. De multinational Coca Cola besloot lang geleden om te investeren in recycling door flessen te maken van 50% gerecycleerd plastic en al enkele maanden flessen te gaan produceren van 100% rPET in Noord-Amerika. Het is een belangrijke beslissing van Coca Cola om hun producten nog duurzamer te maken door ‘circulaire’ actie te ondernemen en het gebruik van nieuw plastic binnen het komende decennium te stoppen.Daarnaast maken plastic flessen het mogelijk om de CO2-uitstoot met 21% te verminderen.

Beroemde doosjes uit gerecycleerd plastic van Tupperware

Volgens zijn filosofie van 3R’s – Reduce, Reuse and Recycle, creëerde Tupperware  verschillende productlijnen van gerecycleerd plastic. Zijn doel is om afval te verminderen in elke fase van de levenscyclus van het product: ontwerp, productie en distributie, consumptie, recycling en terugwinning.

650 miljoen gerecycleerde flessen voor automatjes van Ford

Wij komen nu bij de automobielindustrie. De autofabrikant Ford besloot om plastic flessen om te zetten in automatjes voor een van zijn topmodellen: Ecosport. Er werden meer dan 650 miljoen plastic flessen van een halve liter gerecycleerd. De ene naast de andere kunnen een afstand afleggen die gelijk is aan meer dan twee keer de aardomtrek!

Dit bedrijf recycleert vandaag 1,2 miljard flessen per jaar.

Dekbed uit gerecycleerd plastic van Cashlab Het idee van Enrico Diddi bij het Italiaanse bedrijf Cashlab was ook geweldig: een ‘duurzaam’ dekbed uit plastic flessen. Er wordt namelijk een ‘circular fashion’ en ‘diervriendelijk’ concept toegepast door ganzenveren te vervangen met gerecycleerd kasjmir en geregenereerd polyester voor de vulling, waardoor plastic afval wordt teruggewonnen om het een nieuw, nuttig leven te geven.

We hopen dat onze reis om sommige bedrijven en hun recyclinggerelateerde keuzes te ontdekken, je heeft geholpen om het belang van zo’n essentieel onderwerp beter te begrijpen, zelfs als je een product wilt kopen.