6 plastic inzamelingsinitiatieven die het goede voorbeeld geven

Het milieu liefhebben en respecteren betekent meer dan alleen ervoor te zorgen. Het bekent ook andere mensen hiervan bewust maken. We zullen nooit ophouden te zeggen hoe belangrijk de bijdrage van ons allemaal kan zijn.

Daarom besloten we om zes plastic recycling- en inzamelingsinitiatieven in te zamelen. Deze initiatieven zijn juist in het leven geroepen om op het geweten van mensen te werken en het belang van bewuster gebruik – en vooral – weggooien van kunststoffen uit te dragen.

Dat is een voorbeeld voor ons allemaal en een kostbaar bewijs dat bewustmaking en voorlichting essentieel zijn, zodat iedereen op een verantwoordelijke manier zijn of haar steentje kan bijdragen. Laten we niet vergeten dat alleen allen samen – door erin te geloven en door te gaan met onze kleine, maar grote milieubewuste dagelijkse acties – een echt verschil kunnen maken.

‘De beste les is een goed voorbeeld’.

Dat is het motto van Luca Palla. Hij lanceerde een campagne voor het milieu door 23 uur lang op een plank van Corsica naar Viareggio te peddelen en onderweg plastic afval op te halen uit de zee.

Luca – coördinator van zomerkampen, badmeester, surfinstructeur en personal trainer – startte dit moeizame en belangrijke bewustwordingsproces met de bedoeling om steeds meer mensen, voornamelijk kinderen en tieners, te laten wennen aan het respect voor het milieu door strandopruimdagen te organiseren. Zijn initiatief leidde tot vele andere soortgelijke projecten die de afvalinzameling stimuleren om zowel het goede voorbeeld te geven als een echte bijdrage te leveren aan de bescherming van het milieu.

Het gaat over een gebaar dat op het eerste gezicht misschien klein lijkt, maar met de wil en bijdrage van iedereen heel groot kan worden.

Klein meisje beschermt de Oceaan

Hoewel Nina Gomes nog maar 4 jaar oud is, ruimt ze samen met haar vader de oceaan en de stranden van Rio de Janeiro op van afval.

Samen met haar vader, een zeebioloog die haar ‘Oceaan-beschermstertje’ noemt, verzamelt ze afval op een peddelboard om mensen bewuster te maken van het respect voor de zee. Nina werd ook genoemd als de jongste ‘groene medewerkster’ door het gemeentelijke schoonmaakbedrijf van Brazilië.

Zeilboot die plastic vist

Een zeilboot die zeeën en riviermondingen schoonmaakt! Manta is namelijk de eerste catamaran die plastic afval uit de zee en riviermondingen verzamelt, verwerkt en terugwint. Deze catamaran werd 2 jaren geleden door de schipper en kampioen Yvan Bourgnon ontworpen en is 56 meter lang. Deze boot wordt van brandstof voorzien door 50 tot 75 % zelf opgewekte energie uit dat plastic afval.

Manta wordt in 2024 te water gelaten. Het ambitieuze doel is om 10 duizend ton afval per jaar uit het water te halen en tegelijkertijd te reizen om het belang van het inzamelen en recyclen van plastic afval te verspreiden.

Plastic visser beschermt de zee

Een 90-jarige visser uit Bali redt de zee. Dat is nu het doel van zijn leven. Hij vist dus plastic afval uit de Oceaan.

Zijn geweldige prestatie is nu de documentaire Voice above Water die de overgang van Nyo als vis-visser naar Nyo als plastic-visser toont. Belangrijk doel daarvan is ook in dit geval zo veel mensen mogelijk bewuster te maken van de betekenis van milieuverantwoordelijkheid. Naar schatting heeft hij met zijn werk meer dan 62.400 stukken plastic afval ingezameld – hij is dus nu een grote bron van inspiratie!

Burgers en productiebedrijven bewuster te maken

Een bellenscherm dat plastic in kanalen opzuigt zodat het niet in de zee belandt. The Great Bubble Barrier – zo heet de innovatieve oplossing die ontwikkeld werd door een Nederlandse start-up in het Amsterdamse Westerdok. Met dit project haalt de stad jaarlijks 42.000 kg plastic uit de Amsterdamse kanalen.

Het ingezamelde plastic wordt vervolgens geanalyseerd om erachter te komen waar het vandaan komt en om nuttige bewustmakingsinitiatieven te activeren, niet alleen voor burgers, maar ook voor productiebedrijven, zodat ze de productie op een duurzamere manier kunnen herdenken. Het ingezamelde plastic wordt vervolgens gebruikt om recyclingprojecten op te starten – met het oog op de circulaire economie.

Indiase premier zamelt plastic in

Het op één na grootste land ter wereld is ook het land met een indrukwekkende hoeveelheid achtergelaten plastic afval.

Geen wonder dus dat de Indiase premier zelf, Narendra Modi, in 2019 besloot om in te grijpen en samen met enkele arbeiders plastic in te zamelen om zijn land het goede voorbeeld te geven.

India zal tegen 2022 plastic voor eenmalig gebruik verbieden. Dat is het doel van Narendra Modi, de Indiase premier. Hij ontmoette de afgelopen dagen 25 afvalophaalwerksters op basis van een overheidsprogramma voor milieubewustzijn.

Als alle consumenten – in plaats van bij te dragen aan het vervuilen van de wateren van zeeën en oceanen – plastic op de juiste manier weggooien om het doeltreffend te recycleren, dan zouden ze een ingrijpende verandering teweeg brengen.

Ken je andere soortgelijke initiatieven? Deel ze gerust met ons!