Een zomer vol recycling!

Zomer en recycling – is het een mogelijke combinatie? Ons Are you R-team denkt van wel!

Ook dit jaar begint weer het langverwachte en meest geliefde seizoen, met zijn lange dagen, warme zonneschijn en welverdiende vakanties… Toch is de zomer, voor wie het milieu een warm hart toedraagt, ook een zeer gevoelige periode, waarin de hoeveelheid afval in de vakantieoorden – die door de onbeschaafde vakantiegangers lukraak worden achtergelaten – helaas exponentieel toeneemt.

Gelukkig zijn er ook steeds meer recyclage-initiatieven die niet alleen helpen om dit reeds lang bestaande en ernstige probleem in te dijken, maar ook een ruime keuze aan gerecycleerde plastic producten aanbieden die perfect zijn voor de zomer. In dit artikel hebben we er een aantal verzameld, in de overtuiging dat acties als deze nuttig zijn om het geweten te prikkelen en aan te zetten tot deugdzamer gedrag, vooral als ze worden ondernomen door bedrijven die duurzaamheid tot een concrete realiteit maken en niet alleen steriele marketingacties.

Strand design meubilair

Het heet The Elements en is een strandmeubelproject van de Rotterdamse studio The New Raw. Het doel van de ontwerpers is om uit zee gewonnen plastic te recyclen door middel van een aanpak die een effectieve mix van innovatie en traditie biedt. Door geavanceerde recyclingtechnologieën – waaronder 3D-printing van oppervlakken – te combineren met handmatig vakmanschap, biedt The Elements namelijk inrichtingscomponenten zoals strandcabines, paden door zand en ligbedden met een grote esthetische impact. Hun vormen doen denken aan typische elementen van de zee, zoals zeeorganismen en golven, terwijl de kleuren natuurlijke tinten hebben: Aqua en Sand. Elk stuk is gemaakt van 80 procent plastic dat uit de zee is gerecupereerd en dat opnieuw kan worden gerecycleerd om in de toekomst nog veel meer producten te maken.

Tijdens de zomer van 2021 werden de meubels van The Elements op verschillende stranden in Griekenland geplaatst, zoals op Kreta, Rhodos en Kefalonia; we hopen ze dit jaar op nog veel meer locaties te zien!

Mooie eco-vriendelijke zwempakken

Ogyre – waarvan de naam is afgeleid van Ocean Gyres, cirkelvormige oceaanstromingen – is niet zomaar een merk dat de liefde voor het milieu tot de kern van zijn productie heeft gemaakt, maar een echte mentaliteit. Het doel is om consumptiemodellen te heroverwegen door de bescherming van de zee voorop te stellen, met als doel het paradigma omver te werpen waarin de mens de natuurlijke hulpbronnen uitbuit. Daarom is Ogyre een wereldwijd platform voor het terugwinnen van afval uit de zee, dat iedereen de kans geeft bij te dragen aan het geweldige werk dat de vissers al doen.

Plastic wordt dan gerecycleerd om er producten van te maken zoals bikini’s, korte broeken en waterflessen.

Een nieuw model van productie, consumptie en zakendoen dus, dat de krachtige band tussen mens en milieu, die in de loop der tijden helaas te broos is geworden, weer herstelt en iedereen in staat stelt in de eerste persoon te handelen door actief bij te dragen aan het opvissen van afval, onder het motto: “Van de oceaan, voor de oceaan”.

Groene zonnebril

Dankzij de samenwerking tussen ontwerper Yves Béhar en The Ocean CleanUp project – dat al jaren met innovatieve technologieën werkt om het water van de oceanen schoon te maken – zijn er trendy, groene zonnebrillen ontstaan – gemaakt van gerecycled plastic dat uit de zee is teruggewonnen.

Ze zijn in Californië ontworpen door Fuseproject en geproduceerd door het Italiaanse bedrijf Safilo. Ze maken gebruik van een ultramodern upcyclingproces waarbij heterogeen plastic afval wordt hergebruikt door het om te vormen tot materialen van hoge kwaliteit.

En dat is nog niet alles! 100% van de opbrengst van de verkoop van de glazen wordt gebruikt om het schoonmaken van de zeeën te financieren, in een perfecte opwaartse spiraal.

100% gerecycleerd strandspeelgoed

Dit strandspeelgoed, naar een idee van het Nederlandse bedrijf Zsilt, is gemaakt van een onverwoestbaar materiaal van hoge kwaliteit. In de versie voor kinderen vanaf 12 maanden bevatten ze een emmer, een zandzeef, een schep om vele constructies te maken en een bootje om in zee te spelen. Er is ook een lijn voor oudere kinderen, vanaf 3 jaar, die ook een mal in de vorm van een schuur bevat om spectaculaire bouwwerken te maken, een mal in de vorm van een huis om vele verbazingwekkende zandsteden te bouwen en een hark.

Bovendien steun je met elke aankoop Plastic Bank, de Canadese sociale onderneming die tot doel heeft de oceanen te zuiveren van plastic afval en tegelijk waardevolle kansen te bieden aan de mensen in Haïti, de Filipijnen en Indonesië.

Strandlaken van plastic uit de zee

Dankzij het initiatief van het in Girona gevestigde Spaanse bedrijf Seaqual® is het strandlaken Seatowel vervaardigd van geregenereerd plastic afval. Een belangrijke doelstelling van het bedrijf, dat heeft bijgedragen tot de inzameling van niet minder dan 99 ton plastic uit de Middellandse Zee, is ook bewustmaking. Op deze handdoek staat namelijk een leuke infographic waarin wordt uitgelegd hoe de inzameling en recycling van plastic in zijn werk gaat.

Bovendien werkt­­­ Seaqual samen met niet-gouvernementele organisaties en vrijwilligers die stranden schoonmaken, en daarom wordt een percentage van de opbrengst van de verkoop aan goede doelen geschonken.

Nu ben je klaar om de zomer in te duiken met de juiste producten van gerecycled plastic, die origineel en aantrekkelijk zijn, ergonomisch en innovatief, en gemaakt om de zomer ontspanning te begeleiden met een circulaire economie focus op duurzaamheid en design.

En vergeet niet: ook je bijdrage is essentieel om stranden en zeeën mooi en zwerfvuilvrij te houden!