Plastic recycling die de zee helpt

Mooie badplaatsen zijn een favoriete bestemming tijdens de zomerperiode. Toch neemt het risico op vervuiling juist tijdens het mooiste seizoen toe door de onbeschaafdheid van sommige consumenten.

Elk jaar belandt ongeveer 8 miljoen ton plastic afval in de oceanen. Een verontrustend cijfer dat onmiddellijke actie van iedereen vereist.

Volgens WWF is het noodzakelijk het afvalbeheer te verbeteren, plastic recycling te verhogen en de markt voor secundaire materialen uit te breiden.

Alle actoren die betrokken zijn bij de kunststofeconomie, van productie tot beheer aan het einde van de levensduur, moeten op één lijn worden gebracht met het gemeenschappelijke doel een einde te maken aan de verspreiding van kunststoffen in de natuur en in de zee.

Vandaag de dag is het terugwinnen van marien plastic door recycling een realiteit dankzij het toenemende aantal projecten die plastic afval uit de oceanen terugwinnen en recyclen om er mooie en nuttige producten van te maken en zo de gezondheid van de zee te helpen beschermen.

In ons artikel vertellen we je over enkele daarvan!

Een collectie van 3D-kleding

Prachtige 3D-kleding gemaakt van gerecycled plastic uit de zee. Dat is het idee achter Roots of Rebirth, een haute couture-collectie van ontwerpster Iris van Herper. Een concentraat van innovatie, creativiteit en verbluffend design – gemaakt in samenwerking met de vereniging Parley for the Oceans, die als doel heeft het publiek bewust te maken van de vervuiling van de oceanen.

Design dat van de Oceanen houdt

Een iconische collectie met een even suggestieve als veelzeggende naam: de door Mater voorgestelde serie designmeubelen van gerecycleerde kunststof heet Ocean. De collectie, die in 1955 werd gecreëerd en nu op duurzame manier is vernieuwd, bestaat uit stoelen, banken en tafels die zijn gemaakt van hergebruikt plastic zeeafval en visnetten.

Groene smartphonehoesjes

Wake is een serie smartphonehoesjes gemaakt van maar liefst 85% plastic afval uit de zee, zoals touwen en netten. Dit hoesje is resistent, mooi, praktisch en heeft een golvend design dat doet denken aan de vorm van golven. Het herinnert je er elke dag aan om het milieu te beschermen, en ook je telefoontje. Want zelfs een klein gebaar kan hét verschil maken.

Sneakers die het milieu helpen

Vanaf vandaag kun je de toekomst van de planeet vorm gaan geven. Dit is het uitgangspunt van de Adidas x Parley trainer collectie, die als missie heeft de vervuiling door plastic afval in de zee te helpen verminderen. Elk paar schoenen is gemaakt van ten minste 75% teruggewonnen plastic voordat het de wateren vervuilt.

Nuttige en duurzame voorwerpen voor dagelijks gebruik

Verandering is zelfs mogelijk in alledaagse producten zoals containers, bezems, stoffer en blik, emmers, dozen, droogrekken en vuilniszakken. Dit wordt bewezen door het historische Portugese bedrijf Fapil, dat een hele lijn huishoudelijke artikelen heeft ontworpen met ten minste 20% gerecycleerd plastic uit de zee, plus andere gerecycleerde materialen die het gebruik van nieuw materiaal voor de vervaardiging tot bijna nul reduceren.

“Uit de zee, voor de zee.”

Vakantie is een tijd van welverdiende rust en genieten, en het is je plicht zorg te dragen voor de prachtige landschappen die je zo gul verwelkomen.

Wij moeten allemaal ons steentje bijdragen om plastic afval correct te blijven verwijderen.

Laten we dat niet vergeten!