Boeken over recycling, duurzaamheid, ecologie

Het is zomer leestijd! Waarom niet van de gelegenheid gebruik maken om na te denken dankzij een goed boek?

In dit artikel bevelen wij enkele titels aan die ingaan op de thema’s die Are you R zo na aan het hart liggen, zoals recycling, milieu, duurzaamheid, ecologie.

Of je nu in de bergen op zoek bent naar frisse lucht, onder een parasol van de zee geniet, of waarom niet op de rustbank thuis, wij hopen dat deze tips u meer bewust zullen maken van onderwerpen die vandaag meer dan ooit noodzakelijk zijn.

En er is ook plaats voor de kleintjes!

Greenwash: The Reality Behind Corporate Environmentalism

Jed Greer en K. Bruno

Greenwashing is een steeds actueler onderwerp, dat we ook in dit artikel hebben behandeld. Hoeveel van de door bedrijven verklaarde duurzaamheid beantwoordt aan de waarheid, en hoeveel is het resultaat van louter marketingacties? Deze interessante tekst geeft een uitgebreid overzicht van multinationals in de wereldeconomie en hun reële impact op het milieu. Ook wordt nagegaan in hoeverre de acties van deze bedrijven daadwerkelijk in overeenstemming zijn met wat is verklaard, te beginnen met de milieuclaims van bedrijven in de chemische, de energie-, de houtkap- en de visserijsector.

Plastic Recycling. De economische impact van de Italiaanse onafhankelijke recyclageketen voor kunststoffen

Mattia Cai en G. Domenico Savio (in het Italiaans)

Plastic is aanwezig in een enorme hoeveelheid alledaagse producten, vooral in verpakkingen, levensmiddelen en non-food. Deze tekst gaat uitvoerig in op de terugwinning en recycling van kunststoffen en hoe deze kunnen bijdragen tot de valorisatie van afval door het om te zetten in een waardevolle hulpbron. Dit is de eerste studie die op een allesomvattende manier is gewijd aan dit fundamentele onderwerp, dat vanuit alle gezichtspunten wordt behandeld: van economische en milieuaspecten tot operationele aspecten, van de samenstelling en soorten polymeren tot arbeids- en werkgelegenheidsaspecten, tot de concrete resultaten van de recycling zelf. In het boek wordt ook een overzicht gegeven van de belangrijkste problemen waarmee degenen die in de recyclingketen werkzaam zijn, dagelijks worden geconfronteerd, waarbij de fundamentele bijdrage van technologische innovatie wordt geanalyseerd.

Ecologische intelligentie

Daniel Goleman

Hoe kunnen onze dagelijkse gewoonten een positieve invloed hebben op het milieu? Deze tekst van Daniel Goleman – een vooraanstaand deskundige op het gebied van emotionele intelligentie – probeert ons een aantal nuttige antwoorden te geven. Alles wat we kopen heeft, in meer of mindere mate, een impact op de planeet. Om het goed te begrijpen en te evalueren, hebben wij informatie nodig die zo transparant mogelijk is. Wij kunnen allemaal een verschil maken door onze intelligentie te ontwikkelen en ons ecologisch denken aan te scherpen om beter voor het milieu te zorgen.

Understanding plastics recycling: Economic, Ecological, and Technical Aspects of Plastic Waste Handling

AA. VV.

Dit boek toont het concrete en vaak onderschatte marktpotentieel van kunststofrecycling aan, met een doeltreffende analyse vanuit economisch, ecologisch en technisch oogpunt. Verschillende methoden voor de behandeling en recycling van kunststofafval worden vergeleken, waarbij strategieën en nieuwe benaderingen worden gepresenteerd die nuttig zijn om het recyclingpercentage te verhogen en het technologisch en economisch te verbeteren.

Het duurzame huis. Hints, tips en praktische voorbeelden voor een milieuvriendelijke levensstijl

Christine Liu

Ons huis is de omgeving waar we de meeste tijd doorbrengen. Daarom is het essentieel om het zo duurzaam mogelijk te maken, met zo weinig mogelijk impact. Dit boek gidst ons op een praktische manier naar een milieuvriendelijke levensstijl, waarbij alle belangrijke kamers in huis de revue passeren: woonkamer, keuken, slaapkamer, badkamer. Er zijn vele manieren en verschillende mogelijkheden om een verschil te maken, dat zowel ons als de planeet ten goede komt!

Het boek over ecologie

Roberto Sorgo (in het Italiaans)

Ecologie is een omvangrijk onderwerp, dat tijd en deskundigheid vereist, alsmede correcte en objectieve informatie, om adequaat te kunnen worden onderzocht. Dit nuttige boek helpt ons daarbij op een praktische en eenvoudige manier, door meer dan 90 fundamentele begrippen te analyseren met schema’s, tabellen en afbeeldingen, die ons in staat stellen het onderwerp in het dagelijks leven te plaatsen, zelfs de meest ingewikkelde begrippen beter te begrijpen en ze gemakkelijk te onthouden. Een boek bestemd voor nieuwsgierigen, maar ook voor liefhebbers, studenten en allen die nuttige en concrete stof tot nadenken willen hebben over een onderwerp dat vandaag de dag onmisbaar is.

Wereldatlas van de Plastic Soep

Michiel Roscam Abbing

Het is meer dan een boek, het is een klein kunstwerk verrijkt met illustraties en buitengewone foto’s. In het eerste deel gaat het boek in op de verschillende factoren die plastic afval vervuilend hebben gemaakt en hebben geleid tot de milieunood die wij allen dagelijks ervaren. In het tweede deel geeft het boek een doeltreffend overzicht van mogelijke oplossingen, zoals de modernste systemen voor het terugwinnen en verzamelen van kunststofafval, tot en met recycling. Het probleem “moet worden aangepakt door over te schakelen van een lineaire economie gebaseerd op eenmalig gebruik en afval naar een circulaire economie waarin recycling, hergebruik en valorisatie van hulpbronnen centraal staan”.

Boeken voor de kleintjes!

We sluiten ons kort overzicht af met boeken die aan onze kinderen zijn opgedragen. Want het is goed om vanaf het allereerste begin het belang van respect voor het milieu en recycling over te brengen!

De geheimen van plastic

Lizzie Cope en Matthew Oldham

Waarom is dit wijdverbreide en nuttige materiaal een noodsituatie voor de planeet geworden? En wat kunnen we doen om te helpen? Een klein boekje dat op een eenvoudige manier vertelt wat plastic is, wat de geschiedenis ervan is en hoeveel soorten er bestaan.

Recycling

Lorna Freytag

Een boekje dat leert waarom recycleren belangrijk is en hoe je al van jongs af aan voor het milieu kunt zorgen. Het boek is gemaakt van milieuvriendelijk papier uit FSC-gecertificeerde bossen; de teksten en illustraties zijn bovendien gedrukt met 100% plantaardige soja-inkt.

Het koninkrijk van recycling – audioboek

Nonna Catia (in het Italiaans)

Een ecologisch sprookje voor kinderen dat vertelt hoe een land kan worden omgevormd van een milieuonvriendelijk land tot een deugdzame plaats dankzij de circulaire economie. Het boek gaat vergezeld van veel tekeningen en kleurrijke platen die kinderen op een heel eenvoudige manier uitleggen wat recycling is.

We kunnen je nu alleen maar leesplezier toewensen! En vergeet niet om ons te laten weten of een van deze boeken je gezelschap heeft gehouden 🙂 🙂 🙂