Kinderen opvoeden tot respect voor het milieu – enkele nuttige tips

September is een belangrijke maand voor kinderen – de school begint weer!

We mogen echter niet vergeten dat er meer is dan alleen de vakken die in de klas worden onderwezen. Er is iets fundamenteels dat wij allen van bij het begin aan de jongste kinderen willen doorgeven: respect voor het milieu en het belang van recycling.

Hoe doe je dat effectief?

In dit artikel geven wij je enkele nuttige tips om de toekomstige generaties te helpen zich meer bewust te worden van de wereld waar ze elke dag in leven.

Omdat de toekomst van de planeet ook van hen afhangt!

Aankopen

Als kinderen opgroeien en ons vergezellen naar de supermarkt om boodschappen te doen, laten we hen dan al vroeg opvoeden om bewuste keuzes te maken bij het boodschappen doen. Het geheim is de tijd te nemen om hen uit te leggen dat de kwaliteit van wat je koopt van cruciaal belang is, maar dat dit ook geldt voor de duurzaamheid van vele andere aspecten van het product: het materiaal waarmee het is verpakt (verpakking), de herkomst (leveringsketen en traceerbaarheid), de verwijdering (waar kunnen we het weggooien als het op is? ), de recycleerbaarheid.

Milieu

Laten we onze kinderen vrij buiten laten spelen, in contact met die omgeving die zo belangrijk en vitaal is voor ons allemaal, en in de eerste plaats voor hen. Laten we hen helpen nieuwe landschappen te ontdekken en ze met hun eigen handen aan te raken, hen leren de kleuren, geuren en geluiden van de natuur ten volle te begrijpen en hen het grote belang uitleggen van elk aanwezig element, van dier tot plant, en hoe essentieel het is deze in al haar schoonheid te behouden.

Thuis

Thuis is de eerste ‘school’ voor elk kind. Laten we kinderen niet alleen een duurzamere levensstijl bijbrengen, maar ook proberen hen verantwoordelijk te maken, bijvoorbeeld door hen kleine handelingen toe te vertrouwen die zij dagelijks moeten verrichten, zoals afval op de juiste manier weggooien zodat het kan worden gerecycleerd, geen water verspillen, opletten of er lichten branden.

Recycling en hergebruik

Kinderen worden veel te snel groot, nietwaar? J Laten we hiervan gebruik maken om hun een van de belangrijkste lessen te leren: wat we vandaag niet kunnen gebruiken, kunnen we veranderen in een nieuwe, waardevolle hulpbron! Van kleren tot speelgoed dat we niet meer gebruiken, alles kan een tweede leven krijgen. Kinderen laten inzien dat alles een waarde heeft, is de eerste stap om van hen respectvolle en bewuste volwassenen te maken. En er is ook ruimte voor creatief recyclen, om de verbeelding vrij te laten tijdens het leren!

Spelen

De meest doeltreffende vorm van leren is die welke plaatsvindt terwijl men plezier heeft. Van sprookjes tot boeken (wij hebben er in dit artikel enkele beschreven), van eenvoudige spelletjes voor de allerkleinsten tot Apps voor degenen die een paar jaar ouder zijn, vandaag de dag zijn er vele vormen van vermaak gewijd aan kinderen die hen niet alleen vermaken, maar hen ook opvoeden tot burgerzin en respect voor de planeet waarop zij wonen.

Technologie

Laten we Internet gebruiken! Er zijn veel digitale bronnen online die ons kunnen helpen uit te leggen hoe we milieurijkdommen kunnen behouden, hoeveel producten er worden gemaakt en hoe recycling plaatsvindt. Een daarvan is Are you R, met zijn Facebook- en LinkedIn-pagina’s vol nuttige inhoud en informatie!

Last but not least mogen we niet vergeten dat wij volwassenen het goede voorbeeld moeten geven.

Kinderen zuigen alles op wat we doen. Eén juiste actie van ons is duizend lessen waard! Wij leven eerst en vooral door het milieu (en anderen) te respecteren. Ontdek in dit artikel ook de recyclageprojecten gewijd aan de schoolwereld!

[Cover: beeld van frimufilms op Freepik]