Sustainable Fashion – duurzame mode wórdt realiteit

Zoals elk jaar vonden in september de belangrijkste modeweken plaats in New York, Londen, Milaan en Parijs. De mode-industrie blijkt opnieuw een drijvende kracht te zijn voor de wereldeconomie, wat zeker een positieve factor is. We mogen echter niet vergeten dat het ook de op één na meest vervuilende industrie ter wereld is.

Daarom is het steeds meer in de mode – vergeef me de woordspeling! – om zogenaamd duurzame initiatieven af te doen terwijl ze dat absoluut niet zijn, maar inspelen op pure marketingbehoeften (zie onder: greenwashing).

Hoe kan het modesysteem in plaats daarvan een tastbaar signaal geven naar meer milieubewustzijn?

Gelukkig zijn er internationale merken die van milieuduurzaamheid een concreet doel hebben gemaakt, in lijn met de VN Agenda 2030 en haar 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

In dit artikel hebben we er enkele van verzameld.

Provincia

Naar een idee van ontwerpster Serena Novello is het merk geïnspireerd op de provincie Veneto waar het is geboren en waar het zijn naam aan ontleent. Het concept afval bestaat niet voor de Provinciaelk kledingstuk is uniek en wordt met de hand gemaakt van gerecycleerde stoffen en garens, waardoor materialen een nieuwe waarde krijgen. Zelfs de prachtige accessoires zijn gemaakt van gerecycleerd glas uit de Murano (VE) glasfabriek.

Zerobarracento

Het heet “The Intimacy of Layering” en is de nieuwe herfst-winter collectie van Zerobarracento, waar elk element is gemaakt in een Zero – Waste filosofie. De gebruikte ontwerptechniek schaft in feite textielafval af – alle modellen van deze lijn worden ontwikkeld op basis van een puzzel van lineaire geometrische vormen die vervolgens worden gedrapeerd, waardoor unieke creaties met een grote esthetische impact ontstaan waarin niets wordt verspild. Materiaalonderzoek ligt aan de basis van elk productieproces: van Manteco’s gerecyclede wol, die wordt verkregen dankzij een mechanische recycling met weinig impact van pre- en post-consumer kledingstukken, tot Re.VerSo’s gerecycleerde baby Camel, allemaal GRS – Global Recycle Standard gecertificeerd.

Sea Beyond by Prada Group

SEA BEYOND – gepromoot door de Prada Group en de Intergouvernementele Oceanografische Commissie (IOC) van de UNESCO – is een educatief programma dat gericht is op een netwerk van middelbare scholen over de hele wereld om voorlichting te geven over de bescherming van de zee.    

Het project werd gesteund door de opbrengst van de verkoop van de Prada Re-Nylon collectie, de geregenereerde nylon productlijn die in 2019 werd gelanceerd. Dankzij Sea Beyond onderstreept de Prada Group zijn engagement voor milieubewuste keuzes.

Laten we er ook aan herinneren dat de Verenigde Naties 2021-2030 hebben uitgeroepen tot het “Decennium van de mariene wetenschappen voor duurzame ontwikkeling” – tien jaar gewijd aan de oceaan en de bescherming van de zee en de gezondheid ervan, met als doel een gemeenschappelijk programma voor onderzoek en technologische innovatie op te zetten rond welke de wetenschappelijke gemeenschap, regeringen, de particuliere sector en het maatschappelijk middenveld kunnen worden gemobiliseerd voor een schonere en gezondere oceaan. En de Prada Group behoort juist tot de ondertekenaars van het Manifest van het Decennium van de Zee in Italië.

Sustainable Fashion Awards 2022

De Sustainable Fashion Awards 2022 – een evenement dat duurzame haute couture viert en de inzet en resultaten van enkele van ’s werelds grootste modehuizen beloont, hebben zojuist plaatsgevonden.

Een prominent aspect voor de toekenning van de prijzen was energiebesparing – een belangrijk thema vandaag de dag.

Naast de eerder genoemde Prada Group werden onder meer de volgende prijzen uitgereikt: Giorgio Armani (The Visionary Award), Oasi Zegna (The Biodiversity Conservation Award), OTB Foundation (The Philanthropy & Society Award) en La Soledad x Gucci (The Climate Action Award).

Good on You App

Een beoordelingsplatform voor mode, waar het productieproces van kledingstukken van vele merken op een eenvoudige, intuïtieve en snelle manier kan worden gevolgd.

De Good on You App vormt een ware encyclopedie van groeiende kledingmerken en rangschikt ze met een score van 1 tot 5 op basis van hun werkelijke duurzaamheid. De catalogus omvat meer dan 3000 merken, die worden geanalyseerd op basis van drie belangrijke aspecten:

  • milieueffecten;
  • exploitanten van de gehele productieketen;
  • effect op dieren.

Dit is ook een goede manier om consumenten te helpen bewustere keuzes te maken die rekening houden met de mogelijke gevolgen voor het milieu. Want we zijn allemaal geroepen om ons deel te doen – elke dag!

Als je dit onderwerp verder wilt uitdiepen, vind je hier ons artikel over duurzame mode met plastic recycling.