Granulatie bij plastic afval recycling

Dit is de laatste halte van onze ontdekkingsreis naar plastic recycling!

In de vorige artikelen zagen we hoe inzameling en sortering, reiniging en ontsmetting, vermaling en extrusie van plastic afval werken, terwijl vorige keer het filtratieproces van materialen werd uitgelegd.

In dit nieuwe artikel leggen we uit hoe de granulatie werkt. Dit is namelijk een andere essentiële stap om ons afval in nuttige hulpbronnen te kunnen omzetten. Zo wordt het recyclingproces voltooid.

Granulatie is het resultaat van alle voorgaande stappen van dit proces.

Dat is een essentiële fase om pellets te maken. Deze pellets zijn noodzakelijk om nieuwe producten te kunnen vervaardigen.

Wat zijn pellets uit gerecycled plastic?

Ze lijken op echte ‘confetti’ uit gerecycleerd plastic met de kenmerkende vorm van korrels.

Pellets worden gebruikt om een enorme hoeveelheid producten uit gerecycleerde materialen te vervaardigen naar gelang het specifiek soort plastic. Niet alleen duurzame goederen voor ons dagelijks leven, maar ook wel verpakkingen, infrastructuurvoorzieningen en bouwelementen.

Wil je meer weten? Lees over hoeveel kan worden gemaakt dankzij plastic recycling!

Hoe werkt de granulatie?

Zelfs als het granulatieproces vrij eenvoudig lijkt, is het toch gebonden aan bepaalde voorwaarden.

Gesmolten plastic komt eigenlijk uit bepaalde gaten in de vorm van echte ‘spaghetti’ die vervolgens worden gesneden met passende messen. Afhankelijk van de diameter van deze gaten en de rotatiesnelheid van de bladen kun je pellets met variabele diameters en lengtes krijgen. Dat is ook afhankelijk van de verschillende behoeften van het eindproduct dat je moet krijgen.

Dit zijn concrete voorbeelden van pellets uit gerecycled plastic! Deze kleurrijke stukjes zijn de vrucht van de inzet van elke consument die afval op een correcte manier weggooit. Dat, wat we vandaag korrekt weggooien, kan morgen in nieuwe nuttige producten worden omgezet. En dat alles door recycling. Iedereen van ons kan deel uitmaken van deze ‘magie’ –  zo kunnen we bijdragen tot het behoud van ons milieu.

Nu moeten we enkel nieuwe gebruiksklare producten uit gerecycled plastic creëren!

Bedankt dat je met ons bleef!